Hond Trimmen

Wanneer men het heeft over het trimmen van de vacht wordt vaak gedacht aan kaalscheren van bijvoorbeeld een poedel. Maar onder trimmen wordt zoveel meer verstaan. Het trimmen van de vacht betekent eigenlijk “het in goede conditie houden”: grondig borstelen, bijknippen en ook zeker scheren van de vacht. Welke behandeling nodig is, verschilt per hondenras en is vooral afhankelijk van het type haren: kort of lang, stug of glad, dun of dik etc. Handelingen als knippen, scheren, plukken, ontwollen, borstelen, het zijn allen handelingen die horen bij het trimmen van de vacht.

Waarom regelmatig trimmen?

Door de vacht regelmatig te trimmen blijft deze in optimale conditie. Of de vacht van je hond regelmatig aandacht nodig heeft hangt sterk af van het ras. Voor veel hondenrassen is af en toe borstelen voldoende, maar zeker voor rassen met lang haar is regelmatigere verzorging een must.Zeker wanneer her dier in de rui is, is het goed verzorgen van de vacht belangrijk. Door goed te borstelen worden losse en dode haren verwijderd. Hierdoor kunnen nieuwe haren zich optimaal ontwikkelen tot een volle, gezonde vacht.

Daarnaast wordt door regelmatige verzorging de vacht goed schoongehouden. Vuil en modder gaan zich vermengen met losse haren en vormen zo een potentieel probleem. Wanneer de vacht niet goed schoongehouden wordt, kan dit gaan resulteren in vervelende klitten. Dit zorgt niet alleen voor een lelijke vacht, maar heeft ook vervelende gevolgen voor het dier. Zo kan je hond ernstige jeuk gaan ervaren. Het dier zal gaan krabben waardoor als gevolg infecties en ontstekingen kunnen ontstaan.Kortom, het in goede conditie houden van de vacht is van groot belang voor de gezondheid van de hond. Regelmatig borstelen is de basis, af en toe bijknippen of een volledige trimbeurt is afhankelijk van het ras een must.

Zelf hond trimmen

Je kunt natuurlijk naar de trimsalon gaan, maar dit kan al snel in de kosten lopen. Gelukkig zijn veel handelingen ook prima zelf te doen. Met wat oefening en ervaring is een bezoekje aan de trimsalon vaak prima te vervangen door eigen inspanning. Let wel op dat je de vacht op de juiste manier behandeld. Als je twijfelt, vraag een ervaren trimmer om mee te kijken, tips te geven of het een paar keer voor te doen. Zo voorkom je dat je de vacht beschadigd, je hond pijn doet of mogelijke problemen veroorzaakt.

Hond trimmen bij de trimsalon

Wil je zeker weten dat het trimmen op de juiste manier gebeurt? Ga langs bij een trimsalon. De medewerkers weten precies hoe ze de vacht van iedere soort hond goed moeten behandelen. Ze hebben vaak jarenlange ervaring in het verzorgen van dierenvachten en kunnen je goed adviseren welke verzorging nodig is. Daarnaast beschikken trimsalons over professionele tools en gereedschappen die nodig zijn voor de verzorging. 

Hoe vaak moet een hond getrimd worden?

Hoe vaak trimmen van de hondenvacht nodig is, is een vraag die niet zomaar voor alle honden gemakkelijk te beantwoorden is. Het hangt namelijk sterk af van het type vacht dat de hond heeft. Ieder hondenras heeft een unieke vacht die een andere verzorging nodig heeft. Daarnaast is de conditie van de haren ook van grote invloed: een schone vacht zonder problemen behoeft natuurlijk minder verzorging dan de vacht van een hond die vaak vies wordt. Daarnaast is het type vacht van groot belang. Zo zijn er honden met kort, glad haar en honden met lange, soms krullende haren die ook nog eens een ondervacht hebben. Dat beiden een andere verzorging vergen is wel te raden. Dit alles heeft grote impact op de vraag hoe vaak de vacht getrimd moet worden.Over het algemeen kan wel de volgende stelling worden aangehouden:

  • Kortharig: eens per jaar tot eens per kwartaal
  • Ruwharig: twee tot vier keer per jaar
  • Langharig en stokharig: twee tot zes keer per jaar
  • Krulharig: vier tot 8 keer per jaar

Dit zijn grove indicaties die per hondenras verschillen.