Trimschaar

Een goede schaar voor de hondenvacht is onmisbaar voor iedereen die zijn eigen hond trimt, of dat nu maandelijks of eens per jaar het geval is. Eigenlijk zou iedere hondeneigenaar een schaar speciaal voor de hond moeten hebben!

Pootjes en gezicht

Trixie poten- en gezichtschaar

Handige kleine schaar voor pootjes en fijne werk in gezicht

Onze keuze

Oster Premium hondenschaar

Goede, scherpe basis hondenschaar

Premium hondenschaar

Jean Peau 10cm

Meestgebruikte en professionele hondenschaar


Beste trimschaar voor honden | Schaar voor pootjes en gezicht | Professionele trimschaar | Waarop letten bij aanschaf | Linkshandige trimscharen


Beste schaar voor hond

Om de vacht van een dier te knippen is een speciale schaar nodig. Je kunt dit beter niet doen met een willekeurige hobbyschaar omdat deze vaak niet goed overweg kunnen met haar. Om die reden zijn er speciale scharen voor dieren te koop.

De beste schaar is sterk afhankelijk van de knipbeurt en het dier dat geknipt moet worden. Voor de grotere stukken is een wat grotere schaar natuurlijk het fijnst. Kies in dat geval voor een schaar dit goed past bij de afmetingen van je dier: bij een grotere hond werkt een grotere schaar natuurlijk fijner en sneller. Een kleinere hond heeft echter kleinere vlakken waardoor een wat kleinere schaar makkelijker meeknipt met de rondingen van het lichaam. Kies dus zeker voor een kleinere schaar bij een kleiner dier.

De pootjes en het gezicht werk je altijd bij met een speciale schaar die nog een stuk kleiner is, een speciale pootjesschaar of gezichtschaar. Dit is meestal een en dezelfde schaar. Hieronder een aantal van de populairste, meestverkochte en beste hondenscharen van 2022:

Eenvoudige hondenschaar

Een eenvoudige, maar prettige hondenschaar. Doet wat het moet doen en heeft een soft grip voor fijne bediening.

Oster Premium 20 cm

De Oster Premium is een fijne basic hondenschaar die fijn in de hand ligt dankzij het kunststof handvat. Deze variant heeft een lengte van 20 centimeter.


Schaar voor pootjes en gezicht

De pootjes van de hond zijn kwetsbaar. Ze bevatten kleine teentjes waar vaak langere haren rondom en tussen groeien. Deze dienen af en toe bijgeknipt te worden omdat ze anders al snel een ophoping van vuil kunnen gaan worden. Voor dit gedetailleerde knipwerk is het raadzaam een speciaal kleiner schaartje aan te schaffen. Deze kleine “potenschaar” biedt jou de mogelijkheid met grotere precisie te knippen. Zo voorkom je dat je misknipt.

Ook het gezicht bevat veel meer vormen. Het bijknippen van de gebieden rondom ogen en oren doe je daarom het best ook met de kleinere schaar om zo te voorkomen dat je het dier bezeert. De grotere precisie van de kleine schaar zorgt voor een beter en strakker resultaat.

Trixie pootjes- en gezichtschaar

Een fijn en klein schaartje voor het fijnere werk in het gezicht en aan de pootjes van je hond. Door het handzame formaat kun je zeer gedetailleerd aan het werk en is de kans op misknippen het kleinst.


Professionele / premium hondenschaar

Voor degenen die dagelijks aan de slag gaan met het knippen en trimmen van honden is een professionele hondenschaar wel zo fijn. Ze kosten flink wat extra, maar bieden wel extra knipcomfort. Zeker wanneer je er intensief gebruik van maakt zul je al snel merken dat het de extra kosten meer dan waard is wat extra te investeren in een professionele schaar.

Wat deze scharen extra fijn maakt is onder andere de keuze van het materiaal: extra sterk en licht metaal. De schaar blijft langer scherp en werkt fijner. Verder in dit artikel lees je hierover meer.

Jean Peau professionele hondenschaar

Een absoluut topmodel, de Jean Peau 4,5 inch. Deze hondenschaar is niet voor niets al tijden de meestgekozen hondenschaar onder professionals. Hij werkt fijn bij langdurig gebruik en blijft scherp waardoor slijpen niet vaak nodig is.


Waarop letten bij aanschaf van een hondenschaar

Een goede schaar kies je uit met aandacht voor een aantal eigenschappen:


Het juiste materiaal

Een schaar is een schaar zul je denken, maar toch is dit niet helemaal waar. Een schaar kan gemaakt zijn van verschillende materialen die invloed hebben op gebruiksgemak, scherpte en uiteindelijk ook de levensduur. Het best kies je voor een schaar met een metalen handvat, dus waarvan de benen van de schaar uit één stuk gemaakt zijn. Deze zijn uiteindelijk sterker en gaan langer mee dan scharen met kunststof handvatten.

Daarnaast zijn ze makkelijker schoon te maken en houden. Heb je liever een zachter handvat? Dan kun je wel kiezen voor een variant met een kunststof handvat met bijvoorbeeld rubber binnenkant. 

Daarnaast is het type metaal ook van grote invloed op de scherpte en levensduur. In principe kun je onderscheid maken tussen zachte metalen en hardere metalen, waarbij de tweede categorie natuurlijk beter, maar vaak ook aanzienlijk duurder is. Uiteindelijk betaalt dat zich wel terug in prettiger knippen omdat de schaar langer scherp blijft en lichter kan zijn.

Zachter metaal

Een schaar van een zachter metaal is niet direct slecht. Ze kunnen bij intensief gebruik echter wel sneller bot worden. Daarnaast is vanwege het zachtere materiaal meer materiaal nodig om sterkte mee te geven. Dit type schaar is dus vaak wat zwaarder en dikker. Dit merk je uiteindelijk terug bij langere knipsessies aan vermoeidere handspieren. Ook zal dit type vaker geslepen moeten worden.

Voordelen:

 • Voordeliger in aanschaf
 • Perfect voor af en toe of regelmatig thuisgebruik

Nadelen:

 • Zwaarder
 • Vaker slijpen nodig; sneller bot

Hard metaal

Een schaar van een harder metaal is duurzamer en werkt bij intensief gebruik vaak prettiger. Ze hoeven minder vaak geslepen te worden en zijn door de stevigheid van het metaal vaak aanzienlijk dunner en lichter. Vooral bij lang gebruik achter elkaar is dit type schaar vaak comfortabeler. Je betaalt er wat extra voor, maar bij intensief gebruik betaalt dat zich zeker terug in gebruiksgemak!

Voordelen:

 • Lichtgewicht, fijn voor langdurig gebruik
 • Ideaal voor professionals
 • Blijft langer scherp

Nadelen:

 • Duurder in aanschaf
 • Veelal alleen bij premium scharen

Lengte van het knipblad

Een grote hond knippen met een klein schaartje is natuurlijk geen pretje. Een kleine hond op zijn beurt knippen met een veel te lange schaar is ook niet handig. Om die reden zijn er scharen in verschillende lengtes leverbaar. De meeste scharen hebben een lengte tussen de 10 en 25 centimeter. De kleine schaartjes zijn voor kleinere honden of voor precisiewerk aan bijvoorbeeld pootjes of rondom ogen en oren. De grote schaar is handig voor de grotere stukken vacht. Stem de keuze van de lengte van de schaar af op de grootte van jouw hond.

 • Grote hond: grotere schaar voor de grotere stukken vacht. Ook voor krulhaar wordt vaak een langere schaar gebruikt. Koop eveneens een kleine schaar voor het knippen op gevoeligere plekken (rondom de ogen, oren, pootjes)
 • Kleinere hond: kies voor een kleinere schaar voor meer precisie.

Oster Premium 20 cm

De Oster Premium is een fijne basic hondenschaar die fijn in de hand ligt dankzij het kunststof handvat. Deze variant heeft een lengte van 20 centimeter.

Oster Premium 16 cm

Het kleinere broertje van de schaar hierboven, de Oster Premium is een fijne basic hondenschaar. Deze variant heeft een lengte van 16,5 centimeter.


Grootte van de “vingergaten”

Net als bij elke andere schaar is het belangrijk rekening te houden met de dikte van je eigen vingers. Kies voor een schaar waar je vingers gemakkelijk in de gaten passen. Een schaar met te grote gaten maakt precisie knippen onmogelijk. Te kleine gaten op zijn beurt werkt ook natuurlijk niet omdat je vingers er helemaal niet in passen.


Ben je linkshandig? Dan heeft dat impact op de keuze voor de beste schaar. Iemand die linkshandig is kan niet overweg met de meestgebruikte rechtshandige scharen. Probeer het maar met een gewone hobbyschaar en papier, knippen zal je waarschijnlijk niet lukken!

Let daarom bij aanschaf goed op of je een schaar koopt die past bij jouw situatie; links- of rechtshandig. Meestal, zeker wanneer niet vermeld staat of een schaar links- of rechtshandig is, heb je te maken met een rechtshandige schaar. Een linkshandige schaar is minder voorkomend en staat over het algemeen wel bij de eigenschappen van het product vermeld.

Verschil tussen beiden is dat de knipbladen gespiegeld zijn en dat de ergonomie van de handvatten aangepast zijn aan de linkerhand.

Achilles professionele linkshandige hondenscharen set

Een zeer complete set met linkshandige scharen speciaal voor de dierenvacht. De set bestaat uit:

 • 2 effileerscharen (enkel- & dubbelzijdig)
 • 1 rechte schaar
 • 1 gebogen schaar
 • 1 contourschaar
 • 1 kam
 • in opbergtas incl. poetsdoekje