Effileerschaar hond

Naast een gewone schaar is een effileerschaar ook erg handig om te hebben. Een effileerschaar wordt ook wel een uitdunschaar genoemd. Anders dan bij een gewone schaar is een effileerschaar eigenlijk een schaar die maar de helft van de haren wegknipt. Het blad heeft een soort van tandjes die om de millimeter (of andere afstand) een plukje wel en niet om en om wegknipt. Dit type schaar wordt niet gebruikt voor het inkorten van haren, maar voor het dunner maken van de vacht.


Beste effileerschaar | Type effileerscharen | Afstemmen op hond | Vingergaten | Linkshandige effileerscharen


Beste effileerschaar

De beste effileerschaar voldoet aan een aantal punten en is vooral afhankelijk van de hond en jou zelf:

Type effileerschaar

Grofweg bestaan er twee soorten effileerscharen: enkelzijdige of dubbelzijdige varianten:

  • Dubbelzijdige effileerschaar heeft aan beide kanten een uitdunblad met tandjes
  • Enkelzijdige effileerschaar heeft aan één kant een uitdunblad met tandjes en aan de andere kant een gewoon schaarblad
    • Chunker effileerschaar; een variant op de enkelzijdige schaar, maar knipt meer haar weg door de andere vorm van de tandjes

Dubbelzijdige effileerschaar

De schaar met aan beide kanten tandjes wordt gebruikt voor het uitdunnen van een vacht. Bij iedere knip wordt zo’n 40% van de haren kort geknipt, de andere haren vallen tussen de tandjes en worden niet afgeknipt. De vacht wordt hierdoor dunner, maar blijft zijn oorspronkelijke lengte behouden.

Tools-2-groom dubbelzijdige effilieerschaar

De Tools-2-Groom dubbelzijdige effileerschaar heeft tandjes aan beide kanten en is voorzien van fijne vingergaten bekleed met blauw kunststof.

Enkelvoudige effileerschaar

Een enkelvoudige effileerschaar heeft aan één kant een uitdunblad en de andere kant een blad zoals we dat van normale scharen kennen. Hiermee wordt een kleiner deel van de haren weggeknipt (+/- 30%). Dit is dus minder dan bij een dubbelzijdige effileerschaar. Dit type wordt meer gebruikt voor het aanbrengen van een mooie overgang tussen langere en kortere vacht. Tot slot is er nog een variant op de enkelvoudige effileerschaar: de “chunker” effileerschaar. Dit type heeft andere tandjes die een groter deel van de haren wegknippen. Met dit type wordt zo’n 80% van de haren kortgeknipt.

Trixie enkelvoudige effileerschaar

Fijne en veelverkochte effileerschaar van het populaire merk Trixie. Deze professionele schaar staat garant voor vele trimbeurten.

Grootte schaar afstemmen op grootte hond

Niet iedere schaar is even geschikt voor iedere hond. Een kleine hond knippen met een veel te lange schaar werkt niet prettig. Een kleine schaar voor een grote hond duurt weer zo lang. Kies daarom voor een schaar die past bij de grootte van je hond. Een lange schaar is geschikt voor de grote stukken vacht. Een kleinere effileerschaar gebruik je voor de kleinere hondenrassen en voor de pootjes, ogen en oren. Voor een grote hond koop je dus beter zowel een grote als een kleinere effileerschaar.

Grootte vingergaten

De grootte van de gaten voor je vingers is een belangrijk aandachtspunt. Te kleine gaatjes passen je vingers niet goed in. Je kunt dan slecht knippen. Te grote gaten zijn ook niet wenselijk aangezien je dan niet goed grip op de schaar krijgt. Je vingers gaan bewegen door de schaar en je kunt niet goed en precies meer knippen. Kies daarom voor een schaar die past bij de dikte van je vingers. Over het algemeen past een gemiddelde schaar vaak wel, maar weet je van jezelf dat je grotere of kleinere vingers hebt dan normaal, zoek dan een speciaal exemplaar uit.

Linkshandige schaar als je linkshandig bent

Ooit als linkshandige wel eens met een schaar geprobeerd te knippen die niet geschikt was voor linkshandigen? Waarschijnlijk lukte knippen voor geen meter! Om die reden zijn voor linkshandigen speciale scharen verkrijgbaar waarbij de schaarbenen andersom langs elkaar bewegen. Let hier goed op bij de aanschaf! Een linkshandige schaar werkt niet voor rechtshandigen en anders om ook niet.

Achilles professionele linkshandige hondenscharen set

Een zeer complete set met linkshandige scharen speciaal voor de dierenvacht. De set bestaat uit:

  • 2 effileerscharen (enkel- & dubbelzijdig)
  • 1 rechte schaar
  • 1 gebogen schaar
  • 1 contourschaar
  • 1 kam
  • in opbergtas incl. poetsdoekje